Učební obor Provozní služby
PROFIL ABSOLVENTA
Obor vzdělání: Provozní služby
Kód oboru: 69-54-E/01
Délka studia: 2 roky
Dosažený stupeň vzdělání: Střední vzdělání s výučním listem
Učební obor Provozní služby je dvouletý učební obor. Žáci se naučí provádět úklid v ubytovacích zařízeních, kancelářích, veřejných prostorách, v sociálních a zdravotnických zařízeních, připravovat jednoduché pokrmy a nápoje a dodržovat hygienické požadavky při jejich přípravě, šít a opravovat prádlo a bytové doplňky a prát a žehlit prádlo a oděvy.
Způsob ukončení: závěrečná zkouška, výuční list
Absolvent oboru Provozní služby má ucelené následující teoretické znalosti a praktické dovednosti:
- provádí pravidelný denní a generální úklid ve veřejných i soukromých prostorách
- provádí úklid a sanitaci prostor pro výrobu pokrmů i skladovacích prostor
- používá vhodné čisticí prostředky a úklidové pomůcky
- pomáhá při přípravě pokrmů, stolničení
- připravuje teplé nápoje
- skladuje suroviny a nápoje dle druhů a v souladu s hygienickými podmínkami
- třídí prádlo a oděvy pro praní podle druhu, materiálu, barevnosti a stupně znečištění
- používá vhodné prací prostředky
- obsluhuje prací, sušící a žehlící stroje
- provádí základní údržbu a seřízení šicího stroje
- provádí jednoduché opravy prádla a oděvů
- třídí prádlo a oděvy pro praní podle druhu, materiálu, barevnosti a stupně znečištění
- používá vhodné prací prostředky
- efektivně hospodaří s finančními prostředky
- nakládá s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí
- dodržuje zásady týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence
- orientuje se v systému péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uplatňování nároků na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároků vzniklých úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce)
Uplatnění:
- úklid v ubytovacích zařízeních, kancelářích, veřejných i soukromých prostorách a ve zdravotnických a sociálních zařízeních
- výkon pomocných prací při přípravě pokrmů v kuchyňských provozech a stravovacích zařízeních
- výkon pomocných prací při šití a opravách prádla a bytových doplňků v šicích či rukodělných dílnách, a při praní a žehlení prádla v prádelnách a čistírnách
UČEBNÍ PLÁN
Kategorie a názvy vyučovacích předmětů | Počet týdenních vyučovacích hodin za studium | ||
---|---|---|---|
1. ročník | 2. ročník | ||
Český jazyk a literatura | 3 | 3 | |
Občanská výchova | 1 | 1 | |
Matematika | 2 | 2 | |
Společenská výchova | 1 | 1 | |
Tělesná výchova | 3 | 3 | |
Práce s počítačem | 2 | 2 | |
Úklidové práce | Technologie | 1 | 1 |
Odborný výcvik | 6 | 6 | |
Praní a žehlení prádla a oděvů | Technologie | 1 | 1 |
Odborný výcvik | 2 | 2 | |
Příprava pokrmů | Technologie | 1 | 1 |
Odborný výcvik | 5 | 5 | |
Šití a opravy prádla a bytových doplňků | Technologie | 1 | 1 |
Odborný výcvik | 3 | 3 | |
Celková časová dotace | 32 | 32 |